iToBoS project presented in Vital

Hungary, 21/10/2021.

iToBoS is presented as a research project aimed at creating a new diagnostic tool for early detection of melanoma that utilizes all available information about the patient. This so-called holistic assessment tool needs to understand the specific characteristics of each patient, paving the way for personalized, early detection of melanoma. The article is writen in Hungarian.

A kutatási projekt célja egy olyan, új diagnosztikai eszköz létrehozása a melanóma korai felismerésére, amely a betegről rendelkezésre álló összes információt hasznosítja. "Ennek az úgynevezett holisztikus értékelőeszköznek minden egyes beteg sajátos jellemzőit meg kell értenie, ezzel megnyílik az út a melanóma személyre szabott, korai felismerése előtt".

A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül pedig a melanóma okozza a legtöbb halálozást. A legfrissebb statisztikák szerint a bőrmelanóma jelenleg a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában, 2018-ban több mint 144 ezer új esetet diagnosztizáltak.

Keep readint at Vital.hu.