[CA] Els reptes i la proposta del projecte iToBoS

El Projecte iToBoS finançat per la UE té com a objectiu crear una eina de diagnòstic i avaluació integral per a la detecció precoç del melanoma. 

iToBoS és un projecte de recerca finançat pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, amb l'objectiu de construir una nova eina de diagnòstic per a la detecció precoç del melanoma, aprofitant tota la informació disponible del pacient. Aquesta eina d'avaluació integral ha de comprendre les característiques específiques de cada pacient per a permetre una detecció precoç personalitzada del melanoma. El projecte té una durada de 48 mesos (de l'1 d'abril de 2021 al 31 de març de 2025) i un pressupost total de 12 milions d'euros. 

El càncer de pell és la neoplàsia maligna humana més comuna i la seva incidència s'ha incrementat en l'última dècada. Dins de la categoria general de càncers de pell, el melanoma constitueix la principal causa de mort. Tenint en compte les últimes estadístiques, el melanoma cutani és en l'actualitat el sisè tipus de càncer més comú a Europa, amb més de 144.000 nous casos diagnosticats en 2018.  

Afortunadament, el melanoma es pot curar si es tracta en una etapa primerenca. La mortalitat augmenta amb el creixement del seu increment en la pell. Més del 90% dels pacients amb melanoma continuen vius després de 5 anys, si es tracten a temps. Si s'ha produït una disseminació de les cèl·lules canceroses (melanoma metàstasic), la proporció de pacients vius després de 5 anys pot ser del 23% o menys. Per aquestes raons, un diagnòstic ràpid és essencial per a garantir que es dugui a terme el tractament abans que es produeixi la disseminació local i metàstasica. 

L'abast del projecte iToBoS és formar un sistema d'Intel·ligència Artificial (IA) capaç d'integrar informació de diferents fonts, que van des d'imatges dermatoscòpiques i registres mèdics complets fins a genòmica. iToBoS desenvoluparà i validarà un nou dispositiu de diagnòstic juntament amb un assistent cognitiu de IA (eina) per a capacitar als professionals de la salut a realitzar un diagnòstic integral del càncer de pell adaptat al pacient, la qual cosa conduirà a millorar les taxes de detecció i a un diagnòstic altament personalitzat. Aquesta nova eina de diagnòstic utilitzarà els avanços més recents en IA per a facilitar l'ús de qualsevol dada ja obtinguda amb les tecnologies disponibles en l'actualitat (imatges dermatoscòpiques) juntament amb les dades adquirides utilitzant el nou maquinari proposat en iToBoS. A més, els algorismes subjacents integraran qualsevol informació addicional del pacient de diverses fonts (per exemple: historial mèdic del pacient, genòmica, ubicació de cada nevus, edat, sexe, etc.) amb l'objectiu de proporcionar una avaluació holística de les pigues individuals tenint en compte les característiques específiques de cada pacient. Amb les exploracions successives sistemàtiques d'un pacient, el sistema també podrà determinar de manera robusta els canvis que ocorren en les pigues individuals, una característica clau considerada com una de les més informatives en la detecció del càncer de pell. L'enfocament holístic proposat permetrà als metges diagnosticar les malalties de la pell abans i amb major precisió, augmentant així l'efectivitat i l'eficiència en la presa de decisions clíniques personalitzades. 

El consorci amb 19 organitzacions associades està liderat per la Universitat de Girona (Espanya). Aquest consorci internacional reuneix les principals institucions de recerca / acadèmiques (5 centres de recerca), indústries (4 empreses i 6 pimes) i entitats d'usuaris finals (3 hospitals i 1 organització nacional de pacients (ONP): Universitat de Girona (Espanya), Optotune Switzerland AG (Suïssa), IBM Israel-Science and Technology Ltd (Israel), Robert Bosch España Fàbrica Madrid SA (Espanya), Barco NV (Itàlia), National Technical University of Athens- NTUA (Grècia), Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover (Alemanya), Fundació Clinic per a la revolta Biomèdica (Espanya), Ricoh Spain IT Services SLU (Espanya), Trilateral Research Limited (Irlanda) University degli Studi di Trieste (Itàlia), Coronis Computing SL (Espanya), Torus Actions (FR), V7 LTD (el Regne Unit), ISAHIT (França), The University of Queensland (Austràlia), Szamitastechnikai és Automatizalasi Kutatointezet (Hongria), Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der Angewandten Forschung E.V. (Alemanya), Melanoma Patient Network Europe (Suècia).