[CA] iToBoS presented on the radio: Cadena SER

iToBoS project was presented in Cadena SER, a national broadcasting company. The interview is made in Catalan.

The speaker introduces the coordinator of the University of Girona as the leader of an international project to create a tool to help detect skin cancer earlier. The project will integrate information from a body scanner with demographic, medical and genetic data of the patient to detect melanomas at a very early stage.

El projecte el lidera el grup de recerca de robòtica i visió per computador, el VICOROB, té 12 milions d'euros de finançament de la Unió Europea i inclou dinou socis d'Alemanya, Hongria, Grècia, Israel, Bèlgica, Suïssa, Irlanda, Regne Unit, França, Itàlia, Austràlia i Suècia. El catedràtic de visió per computador de la UdG, Rafel García, n'és el coordinador. Després d'experimentar en carn pròpia com de feixuga era la feina dels dermatòlegs per monitoritzar-li les pigues de la pell amb imatges d'1'5x1'5 centímetres va decidir aplicar la tecnologia del VICOROB per fer mapes submarins al cos humà.

L'iToBoS és una eina que inclou la informació que proporciona un escàner de cos sencer del pacient amb dades demogràfiques d'aquell pacient, el seu historial mèdic i també la informació genètica obtinguda amb una mostra de saliva que permet fer una anàlisi més afinat de les pigues del pacient i, amb exploracions successives, detectar els melanomes en un estadi molt inicial.

García ha explicat que quan Itobos sigui una realitat tindrà un nivell de maduresa tecnològica (TRL, Technology Readiness Level) de 7 -el més habitual és 4 o 5 en aquest tipus de projectes- i això vol dir que és molt a prop del nivell 9 que es requereix per ser comercialitzable.

El càncer de pell ha anat a l'alça els últims anys i el melanoma n'és el que té una taxa de mortalitat més alta però es pot curar si s'agafa aviat. Més del 90% dels pacients amb melanoma segueixen vius després de 5 anys si es tracten a temps però si hi ha metàstasi la taxa de supervivència cau per sota del 23%.

You can listen to the whole interview at cadenaser.com/emisora.