[GR] iToBoS – Ευφυής Σαρωτής Ολόκληρου του Δώματος για την Έγκαιρη Διάγνωση Μελανώματος

Το iToBoS είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Horizon 2020, στο θέμα "Ψηφιακή διαγνωστική - Ανάπτυξη εργαλείων για την υποστήριξη κλινικών αποφάσεων ενσωματώνοντας διάφορα είδη διαγνωστικών δεδομένων".

Το έργο έχει διάρκεια 48 μήνες (1 Απριλίου 2021-31 Μαρτίου 2025) και συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ. 

Πλαίσιο 

Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους που ευθύνεται για το 60% των θανατηφόρων νεοπλασιών του δέρματος και είναι δυνατόν να εντοπιστεί έγκαιρα. Η συχνότητα των περιστατικών μελανώματος αυξάνεται διαρκώς και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού. Η δερματολογική εξέταση ολόκληρου του σώματος αποτελεί βασικό τρόπο προληπτικής εξέτασης για το μελάνωμα, όπου ελέγχεται ξεχωριστά κάθε χρωματική αλλοίωση του δέρματος σε αναζήτηση χαρακτηριστικών μελανώματος. Αυτή μπορεί να είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για ασθενείς με μεγάλο αριθμό σπιλών ή με σύνδρομο δυσπλαστικών σπιλών. 

Σκοπός του έργου 

Ο γενικός στόχος του ερευνητικού έργου iToBoS είναι η ανάπτυξη και κατασκευή ενός νέου διαγνωστικού συστήματος για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Θα περιλαμβάνει έναν νέο σαρωτή ολόκληρου του σώματος και ένα εργαλείο διαγνωστικής με δυνατότητες βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα εκμεταλλεύεται όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον ασθενή. Αυτό το εργαλείο ολιστικής αξιολόγησης θα λαμβάνει υπόψη τα κλινικά και γενετικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξατομικευμένη, έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος. 

Επιμέρους στόχοι  

  • Η ανάπτυξη ενός νέου σαρωτή δέρματος στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης 
  • Η ανίχνευση και διάγνωση σημαντικών αλλαγών στις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος με την πάροδο του χρόνου 
  • Η ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων δεδομένων και της ιατρικής γνώσης για ακριβή διάγνωση μέσω του υποσυστήματος Γνωστικής Υποστήριξης βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη 
  • Η επίτευξη μιας προσωποποιημένης διάγνωσης μελανώματος και η διάθεση στους ιατρούς ερμηνεύσιμης και κατανοητής υποστήριξης από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. 
  • Η καταγραφή ενός περιεκτικού και αντιπροσωπευτικού συνόλου δεδομένων για της δερματικές αλλοιώσεις 
  • Η διοργάνωση δύο ανοιχτών διαγωνισμών με στόχο την αυτοματοποιημένη ανάλυση δερματικών αλλοιώσεων 
  • Η διευκόλυνση της καθημερινής χρήσης του υποσυστήματος Γνωστικής Υποστήριξης βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω του σχεδιασμού μιας κατάλληλης διεπαφής Ανθρώπου-Υπολογιστή 
  • Η δοκιμή της αναπτυγμένης τεχνολογίας σε συγκεκριμένα νοσοκομειακά περιβάλλοντα (Βαρκελώνη, Τεργέστη, Μπρίσμπεϊν)